Po | Ut | St | Št | Pi | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
« mar | ||||||
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Brúsiče nožůov môžu byť ozajstnými záchrancami každého profesionálneho kuchára alebo iného člena personálu kuchyne, ktorý se stará o prípravu ingrediencií. Ich kotúče alebo iné brusné elementy obsahujú špeciálne látky, ktoré sú tvrdšie než nerez alebo iná kalená oceľ, ktorá sa používa na výrobu profesionálnych kuchárskych nožov. Väčšinou obsahujú diamantové čiastočky, ktoré dokážu kov celkom pekne tvarovať a vďaka tomu môžeme nôž nabrúsiť veľmi jednoducho a často na to stačí jen pár šikovných pohybov. Brúsiče nožov bývajú často jako elektrické zariazenie, ktoré roztočí svoje kotúče a v ten moment do nich možno vložiť práve brúsený nôž. Nožom stačí len párkrát prejsť žliabkom, ktorý je k tomuto účelu určený a máme ho nabrúsený.
Táto bruska je skôr určená pre domáce použitie. Miesto toho, aby sa len raz alebo dvakrát brúskou prešlo, je nutné aby sme nožom prechádzali mnohokrát a najlepšie rýchlymi pohybmy a dosť na nôž tlačili ako pri krájaní. Brúska na nože tiež môže byť v podobe obyčajnej ocieľky, kterou jednoducho prechádzame po noži a tým ho brúsíme. Správne nabrúsenie noža takouto ocieľkou vyžaduje ale dlhú prax v brúsení nožov. Hlavne je veľmi dôležité dbať na správny smer brúsenia a mať vychytaný správný uhol. Pre laikov alebo ľudi, ktorí sa nechcú zdržiavať s brúsením noža veľmi dlho, ju ale nedoporučujem. Najlepše je použíť elektrické brúsiče nožov alebo ručnú brúsku na nože, ktoré nám ho nabrúsia za veľmi krátky čas a pokiaľ do nich nôž vložíme naozaj kolmo, tak máme istotu veľmi kvalitne nabrúseného noža.